Impresjonismen

Vincent van Gogh malte under perioden impresjonismen og ekspresjonismen. Mange av de første maleriene hans er impresjonistiske, mens noen av de siste er ekspresjonistiske. Mange har både impresjonistiske og ekspresjonistiske trekk, som for eksempel bildet "Stjernenatt" som oppgaven min er inspirert av. Man sier at van Gogh malte innen en retning etter impresjonismen og før ekspresjonismen, kalt postimpresjonismen. Jeg har valgt å fordype meg i impresjonismen. 

Impresjonisen var en kunstretning som kom til på slutten av 1800-tallet og tok slutt på starten av 1900-tallet. Den varte ca fra 1860 til 1900.

Rundt 1860 var det en løs samling av Paris-baserte malere som stilte ut bildene sine sammen. Denne bevegelsen fikk etter hvert navn etter Claude Monets maleri "Impression soleil levant" (1872). Navnet kom etter at journalisten og kritikeren Louis Leroy skrev nedtalende om blandt annet dette maleriet og brukte betegnelsen "Impresjonisme" etter den første utstillingen i 1874. Slik fikk perioden dens navn.
Fil:Claude Monet, Impression, soleil levant, 1872.jpg
Claude Monets bilde "Impression, soleil levant" fra 1872.

I utgangspunktet var disse malerne sterkt i mot den akademiske salongkunsten, hvor folk ble opplært til hvordan man skulle male bilder og det var strenge krav og definerte motiver. Impresjon betyr inntrykk. Impresjonistene ville at folk skulle finne sin egen vei og male et impulsivt inntrykk av åpne komposisjoner.

Impresjonismen handler om å fastholde det øyeblikkelige inntrykket, og det var vanlig å gå ut i naturen og stå der og male. Impresjonistene er kjente for å ha klare, tydelige penselstrøk og lyse farger. Målet var at naturen skulle skildres som en fargeopplevelse. Uvanlige vinkler og beskjæringer var vanlig. De var opptatt av å male hverdagslige motiver og først og fremst male naturen slik de selv ville. 
"Two roses on a tablecloth" (1882) av Éduardo Manet.



Kunstnerene Edgar Degas, Édouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, George Wharton Edwards og Vincent van Gogh er veldig kjente kunstnere fra denne perioden. Disse kunsterene var ikke de eneste som ble påvirket av impresjonismen. Også musikken, litteraturen og samfunnet ble påvirket av impresjonistiske tanker.

 Musikken bar også samme trekk som kunsten gjorde under impresjonismen. Tankene var her at man skulle ta tilhøreren litt bort fra tonalitetsfølelsen og de faste notene og tonene, og heller skape selvstendige inntrykk. Man satset på klangeffekter og harmoni, så også innen musik var harmoni og inntrykk viktig. Kjente komponister innen impresjonismen er Claude Debussy, Maurice Ravel og Eric Satie

Stykket "Claire de Lune" av Claude Debussy (kan høres i videoen ovenfor) er et veldig kjent stykke som inneholder impresjonistiske trekk. De fleste pianoelever har nok en gang spilt denne sangen. Man får en veldig harmonisk følelse av å høre på stykket.


"Still Life with Arum lily" (1864) av Pierre-Auguste Renoir

Impresjonisme var også en epoke innen litteratur. Denne utviklet seg også i Frankrike på slutten av 1800-tallet, parallelt med kunstepoken. Her er det beskrivelse av sanseinntrykk og umiddelbare subjektive opplevelser som står i sentrum. På slutten av 1800-tallet begynte også industrialiseringen i Norge. Mange følte seg da fremmed i det moderne samfunnet. Kanskje noen av kunstnerne da fant trøst i naturen. Kanskje begynte de å male det umiddelbare inntrykket de fikk av naturen nå, før den ble ødelagt av industrialiseringen?



Hvorfor malerne malte slik de gjorde når de gjorde det, er ikke lett å svare på. Men man vet at det var en protest mot den akademiske salongkunsten, at samfunnet var i endring, og at dette til en viss grad påvirket maleriene på slutten av 1800-tallet.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar